Expositie "Schaatsen, IJsmutsen en Timmergereedschap" weer open op 1 juni as.

Op 1 juni as. is onze nieuwe expositieruimte weer open met twee geweldige collecties.

 Schaatsen en IJsmutsen
De complete collectie van het voormalige Schaats-  en Mutsenmuseum Koud aan de Dijk uit De Hoef van Toon en Wil van Kempen is door ons, samen met de Gemeente Nieuwkoop, aangekocht om verlies ervan te voorkomen.
Toon van Kempen, de drijvende kracht achter de schaatsencollectie,  blijft   vrijwilliger bij de expositie  en kan zo bezoekende groepen deelgenoot maken van zijn talloze verhalen over alles wat met schaatsen te maken heeft.

Wat is er allemaal te zien op de expositie?
Heel veel schaatshistorie zoals het ontstaan van de schaats, alles over de Elfstedentochten, alles over de Nieuwkoopse en Noordense Plassentochten, hoe er vroeger werd gewerkt tijdens ijsperioden, honderden verschillende schaatsen en ijsmutsen, marathonschaatsen, de complete prijzenkast van Egbert van den Oever, de gouden en zilveren schaats van Richard van Kempen, de schaatsen waar Prinses Juliana op heeft leren schaatsen.

En nog veel meer !

Timmergereedschap
De timmercollectie is van de bekende Nieuwkoper Henk de Boer en  laat alles zien van de laatste honderd jaar van het timmerambacht.
De afgelopen jaren heeft Henk de Boer een unieke collectie timmergereedschap en daaraan verwante voorwerpen verzameld, waarvan hier een interessante deelverzameling is tentoongesteld. 
Uniek in deze collectie is de mobiele timmerwerkplaats die Henk speciaal voor deze expositie heeft opgebouwd.

Hollandse Waterlinie
Tijdelijk is er ook een expositie van de Oud Hollandse Waterlinie toegevoegd met veel historisch materiaal.
We spreken 1672, het Rampjaar. De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV valt met zijn gigantische leger ons land binnen. Het volk is redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Maar dan: de Hollanders hebben een geheim wapen... ‘De Waterlinie’.
Deze tentoonstelling vertelt met moderne visuele hulpmiddelen het spannende verhaal achter de Hollandse Waterlinie van 1672 .

Kom en geniet van de expositie!

De openingstijden van de expositie zijn: Woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 16.00 uur.
De toegangsprijs bedraagt € 2,50 per persoon.
Voor groepsbezoek kunnen speciale openingstijden afgesproken worden.
Voor reserveringen email naar:  of  bel 06 18067002 of 06 29501332.


Nieuws

Twitter