Atelier- en expositieruimte... de Zevensprong biedt véél mogelijkheden... 

Het Achterdeel, de Achterzolder en de Melkput, het zijn de vaste ateliers van Karin van Leeuwen, Tonneke Iwema, Irene Keyzer, Aad Kouwenhoven en Willemien van Trijffel. Een bezoek aan de ateliers gebeurt via de kunstenaars zelf. De openingstijden zijn, zover bekend, vermeld en tijdens grote evenementen. Maar mocht u bij de Zevensprong zijn en hun deur open vinden, loop gerust binnen...

Keramiek, één van de liefdes van Karin van Leeuwen

De Melkput bij de Zevensprong is het atelier van Karin van Leeuwen. Zij is op afspraak aanwezig. 

Bel 0640896488 en bij het bordje “Open” op haar deur, kunt u natuurlijk zo binnen lopen. Haar werk bestaat op dit moment hoofdzakelijk uit keramiek.

Karin met oude Nieuwkoopse rommelpot

“Klei met mijn handen vormen, het spelen met water en aarde, vuur en lucht, is voor mij synoniem voor geluk. Ik hoop dat via mijn werk met iedereen te delen.” -Karin

“Misschien kan ik mezelf het beste als duizendpoot omschrijven. Als zestienjarige begon ik in Den Haag met modeltekenen bij de Vrije Academie onder leiding van Wil Bouthoorn, Ber Mengels en Peter Gentenaar en met keramiek bij Henk Trumpie. Het menselijk lichaam, het wonder van het leven, heeft me altijd gefascineerd.

Na een opleiding grafische vormgeving bij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag kwam ik bij het Kindertheater Gaius in Leiden, waar mijn liefde voor het verhalende werd gevoed. Tegelijk vervolgde ik mijn opleiding decor en kostuumontwerp op de Rijksacademie in Amsterdam. Ik assisteerde een tijdlang bij het Appeltheater, maakte ontwerpen voor Dancecompany Djazzex en het RO theater en vele anderen.
Toen mijn kinderen werden geboren was er voor theater helaas niet veel ruimte en verdiepte ik mij in monoprint; een techniek waarin gewerkt wordt met pure pigmenten die, gecombineerd met standolie, worden afgedrukt onder de etspers. De afdruk is altijd een verrassing en nodigt uit de fantasie te laten spreken, een verhaal wordt geboren. Nieuwe werelden en wezens kunnen zomaar ontstaan. In deze tijd groeiden ook mijn andere interesses; ik volgde een yoga-opleiding en meerdere massage-opleidingen. De jaren hierna zou ik vooral bezig zijn met het geven van trainingen op het gebied van massage en lichaamswerk. Massage en beeldhouwen of keramiek liggen heel dicht bij elkaar voor mij. Mijn handen leerden al masserend het menselijk lichaam steeds beter kennen; een kleine stap om dit ook in klei weer te geven.
Toch heb ik er niet voor gekozen om naar de realiteit te werken. Ik vind het heerlijk om mijn fantasie te gebruiken en nieuwe ’levensvormen’ te creëeren. Vreemde wezentjes zoals de ‘zinzoekertjes’ vertellen hun verhaal d.m.v. hun lichaamstaal. Een verhaal over kwetsbaarheid, hun verwondering van wat leven is, liefde, pijn en vreugde. Ook in de urnen die ik maak, toon ik dit. 
Traditionele primitieve stooktechnieken, zoals hout- of kleioven-stook en kuilvuur hebben mijn speciale voorliefde. Ook hier trekt het onverwachte de verrassing. Dit thema komt ook terug in de serie waar ik nu mee bezig ben: “Oude- en Nieuwkoopse rommelpotten”. Het betreft potten en vormen die zijn samengesteld uit opgravingsresten uit Nieuwkoop en omgeving, en van mij een nieuw leven krijgen. Ze tonen het nieuwe leven dat steeds weer uit het oude ontstaat.
Ik vind het ontzettend leuk om me door de omgeving te laten inspireren, niet alleen door deze opgravingsresten maar ook door de schapen in natuurgebied Ruygeborg. Van de herder van de schapen die in Ruygeborg lopen heb ik vachten gekregen. Ik voorzie deze vachten van een viltlaag waardoor ze bijvoorbeeld als kleed te gebruiken zijn. In mijn atelier geef ik regelmatig workshops vachtvilten.”
Kijk op mijn website voor meer informatie: www.karinvanleeuwen.exto.nl

 

Beelden van Tonneke Iwema - "het gaat niet om het resultaat, maar om de verwondering over wat er kan ontstaan"

 Haar atelier bij de Zevensprong, achter het museum, kunt u bijna niet over het hoofd zien.
Vaste openingstijden zijn er niet, maar tijdens evenementen vindt u het atelier meestal wel geopend. Een afspraak maken voor een bezoek kan altijd bij Tonneke zelf –tel. 0172572853 of 0637543594 of via mail t.iwema@ziggo.nl.

Tonneke Iwema

“In 1948 werd ik in Haarlem geboren. Ik groeide op naast de bekende kunstschilder Poppe Damave met zijn tien kinderen. Als klein meisje speelde ik in zijn sfeervolle atelier, een naar olieverf ruikend domein met overal oude kwasten, schilderijen van mensen en stillevens. Wij verstopten ons in duistere hoeken en dan keek ik hoe hij aan het werk was. Misschien is daar de drang om ooit zelf te creëren ontstaan. Ik trouwde, kreeg twee fijne kinderen, ging “potjes bakken” en volgde verschillende lessen in modeltekenen en schilderen. Uiteindelijk kreeg ik mijn eerste echte beeldhouwles en toen wist ik wat ik wilde... beelden maken!
Karel Gomes, een geweldige beeldhouwer en leermeester, kwam op mijn pad. Ik kreeg lange tijd intensief les van hem en heb veel over zijn normen en waarden van het beelden maken mogen leren. Hoe je bewegingen en emoties zou kunnen weergeven en dat het een zoektocht is waar je een leven lang mee bezig kan zijn. Snelle schetsen maken, weer afbreken en opnieuw beginnen. Het gaat niet om het resultaat, maar om de verwondering over wat er kan ontstaan. Daar gaat het om!Ik werk in klei, gips of steen, maar meestal met het materiaal was. Het volume van het beeld wordt met de was om een constructie van koperdraad aangebracht, wat van te voren in de juiste verhoudingen is gebogen. Zo kan er vaart en beweging in komen. 
Soms gaat een wasmodel naar de bronsgieter, die er dan volgens een ingewikkelde procedure een bronzen sculptuur van giet. De afgelopen jaren deelde ik verschillende werkplekken in Nieuwkoop, maar nu heb ik zelf een prachtig atelier op de Zevensprong. Ben daar omringd door fijne mensen, kijk uit over de weilanden en heb al mijn beelden om mij heen! Ik voel mij een bevoorrecht mens om met vormen en verhalen te kunnen spelen. Er zijn geen vaste openingstijden, maar u kunt mij altijd bellen om een afspraak te maken.” -Tonneke Iwema-van Harten

 

Aquarellen van Aad Kouwenhoven, ‘Het is het spelen met het toeval dat blijft fascineren’

De ruimte gevestigd op nummer 23F bij de Zevensprong is het atelier van Aad Kouwenhoven, bereikbaar op 06-11386952 En als het bord ‘geopend’ voor de deur staat bent u van harte welkom, ik laat u graag mijn werk zien!

Aad Kouwenhoven, woonachtig in Nieuwveen, ik ben van 1955, technisch opgeleid, maar gekozen voor de oude liefde en in 2009 afgestudeerd in de kunst en cultuurwetenschappen. Daarna de tijd en de gelegenheid genomen om de artistieke vaardigheden verder te ontwikkelen door het volgen van cursussen, masterclasses en workshops. 

Na een zoektocht in acryl, inkt en houtskool heb ik het aquarel 'ontdekt' als mijn uitdrukkingsvorm. De combinatie van timing en trefzekerheid, de transparantie, de 'losheid' van het medium. Niets is wat het lijkt, de vlot geschilderde werken zijn ook zorgvuldig gecomponeerd, de kleuren en structuren zijn doordacht toegepast om toe te werken naar het beoogde doel. Echter, met aquarel heb je het nooit helemaal in de hand. Het is het spelen met het toeval dat blijft fascineren.

Onderwerpen zoek en vind ik in mijn directe omgeving, de natuur van het 'Groene Hart', de dorpen, bruggen en sluizen, kortom alles wat het landschap hier vormt. De locatie van de Zevensprong bij het natuurgebied Ruygeborg is een belangrijke reden geweest om mij hier als kunstenaar te vestigen. De weidsheid van het landschap vraagt erom vast gelegd te worden, de vogels, de luchten, het licht en de wisselingen van de seizoenen. De penselen, verf en papier liggen klaar.

Voor meer informatie, cursussen of workshops stuur een mail naar  

Ik ben lid van de kunstkring Nieuwkoop en heb ook een eigen website: www.aadkouwenhoven.nl

Irene Keyzer | Iets trekt de aandacht

Kijken + zien | Ik schilder waarnemingen.

De eerste inspiratie voor mijn werk bestaat uit een sterke visuele prikkel opgedaan in de natuur. Ik geef een vertaling van die waarneming op een persoonlijke manier. In het atelier van de Zevensprong,  gelegen in het karakteristieke landschap van Nieuwkoop, laat ik mij inspireren door het land, de lucht en het water. Net als de vroege impressionisten ga ik ‘in het veld’ schilderen.
Door het landschap struinen, de ruimte, de glooiing en structuren van het landschap ervaren: ik zoek de verbinding met het landschap. Als schilder ga ik die waarneming in het atelier omzetten in een fysieke beweging met verf op het doek. Het is een notitie van een beleving opgedaan in de natuur.

Ik maak gebruik van verschillende concepten die tot de hedendaagse kunstbeoefening behoren. Mijn technische-en uitdrukkingsvaardigheden blijven steeds in ontwikkeling. Zoals schetsen op papier met verschillende materialen, schilderen met acryl op doek, fotografie, collages, pen-inkt, krijt, gemengde techniek, zeefdruk, met brede kwasten, rollers, spuitbussen.
In 1990 heb ik het diploma Autonome Vormgeving op de Kunst Academie te Utrecht behaald. Na mijn studie ben ik mij gaan richten op mijn vrije werk als schilder. In combinatie met geven van (kunst)onderwijs. Ik organiseer workshops gericht op experimenteel en spelend schilderen. Deze workshops worden aangeboden op locatie of in het atelier Irene Keyzer | In Kunst. Zie voor informatie op mijn website of mail:  

Bezoekers zijn van harte welkom in mijn atelier. Voor de laatste ontwikkelingen zie: www.irenekeyzer.nl

 Nieuws

Twitter